Fontos a TELC szóbelire való felkészülés

A TELC szóbeli vizsga felkészülést igényel
A TELC szóbeli vizsga felkészülést igényel

Aki szereti a nyelveket az tudja mennyire fontos, hogy valaki jól tudjon beszélni, de írni és olvasni is. Sokan gondolják, hogy elég neki, ha csak az egyiket tudják, jelen esetben a beszédet.

Aztán, amikor kezükbe nyomnak egy egyszerűbb szöveget, már akkor is csak néznek maguk elé, hogy most mi is van. Ezért fontos dolog, hogy felkészüljünk főként vizsgák esetén, hogy mindkét rész jól menjen. A TELC szóbeli alkalmával például felmérik, hogy milyen a szókincsünk és a nyelvtani alapunk.

Fontos odafigyelni a tanulásnál, hogy ne csak a könyvből tanuljunk (bár van, aki jobban tud olvasás után), hanem hallás után is érdemes felkészülni, hogy tudjuk miként ejtik ki a bizonyos szavakat. Ha például elhanyagoljuk a kiejtés gyakorlását, ami például az angol nyelvben nagyon fontos, akkor egy ilyen vizsgán, mint amilyen a TELC szóbeli könnyedén megüthetjük a bokánkat.

Nem volna jó, ha a sok felkészülés mind kárba veszne, mert nem fektettünk elég hangsúlyt a szóbeli elemek gyakorlására. Mindig érdemes a tanulni kívánt nyelvet megfigyelni, hogyan beszélik azok, akik abba születtek.