Biztonságos anyagmozgatás a gépkezelő jogosítvány által

Biztonságos anyagmozgatás a gépkezelő jogosítvány által
Biztonságos anyagmozgatás a gépkezelő jogosítvány által

Az emelődaruk főleg az építőiparban vannak használva, mert ott van szükség nagymennyiségű anyagmozgatásra, amihez nincs szükség a daru hosszú távú elmozdítására. Ezek a toronydaruk impozáns szerkezetek, sokan megbámulják a munkájukat.

A toronydaru mozgatásához gépkezelő jogosítvány szükséges, ez a minimális feltétele annak, hogy a kezelőfülkébe ülhessen az alkalmazott.

A szabályzat ebből a szempontból nagyon szigorú, ami érthető is, hiszen a daru által mozgatott karok roppant veszélyesek lehetnek. A biztonságos anyagmozgatáshoz szigorú előírásokat kell betartani minden alkalmazottnak, azoknak is, akik az árut a daruhorogra kötik a földön, valamint a gépet kezelőknek is. A szabályokat és előírásokat munkahelyi oktatáson is el lehet sajátítani, de a darukezelő ezen kívül speciális tudásra kell szert tegyen. A gépkezelő jogosítvány tanfolyam óráin, az általános szabályokon kívül, az emelődarura vonatkozó különleges szabályokat is oktatják. Az elméleti oktatás után, a gyakorlatban is kipróbálják a biztonságos anyagmozgatást.