A fontos tényezők a kert öntözés tervezése során

kerti öntözőrendszerek
Kerti öntözőrendszerek

Az automata locsolórendszerek legfőbb pozitívumai közé lehet sorolni a takarékosságot és hatékonyságot. Még a kerti öntözőrendszerek kevésbé fejlett fajtái is sokkal jobb választás jelentenek, szinte minden szempontból, mint a megszokott manuális locsolás.

Az utóbbi ugye nem annyira hatásos, fárasztó és időigényes is. A kerti öntözőrendszerek tehát a komfortos megoldással egyenlőek. Az elmúlt években pedig ezek hihetetlenül gazdaságosan alkalmazhatóak. Arról nem is beszélve, hogy egy jól összeszerelt rendszer időt is megtakarít a lakóknak.

A kerti öntözőrendszerek egyre korszerűbbé váltak az évek során. Ez nem is meglepő, hiszen mérnökök százai azon dolgoztak a fejlesztési munkáik során, hogy a berendezések a leggazdaságosabban használják fel a vizet. Ezt a tulajdonságot tovább fokozza a tény, hogy a legoptimálisabb időben képesek öntözni, akkor is, ha a tulaj nem ér rá, de a növényeknek nagy szükségük van a vízre.

Az esti öntözés azért annyira lényeges, mert ugye a párolgási veszteség ekkor a legkisebb. Az igazság az, hogy a párolgási veszteség akár 50%-os is lehet. A mai korszerű kerti öntözőrendszerek tehát nagyon takarékosak.

Lehet, hogy sok helyen nem épp a legnehezebb munka az öntözés, mert kevés a növény vagy épp kicsi a kert, de az tény, hogy amikor ezt nyáron minden egyes nap többször is el kell végezni, akkor nehézzé válhat az egész. Nyilván, hogy minden tökéletes legyen, a kert öntözés tervezés minden lépése hibátlan kell legyen.

Sokan ezért is bízzák a munkát egy szakira. Egy kertépítő tisztában van azzal, hogy a kert öntözés tervezés során számos szempontot figyelembe kell venni. Nagyon fontosnak bizonyulnak a rendelkezésre álló terület méretei, annak a növényzete, illetve a talaj- és terepviszonyok, továbbá a napos és árnyékos felületek megoszlása is lényeges.

Sőt, a tapasztaltabbak még számításba veszik az uralkodó széljárást és arra is figyelnek, hogy milyen vízforrás áll rendelkezésre. A kert öntözés tervezés csakis ezeknek a tudatában lehet kifogástalan. Nyilván az objektív tényezők mellett, a kert öntözés tervezés során a szubjektív igények is fontos szerepet játszanak.