A vanília nélkül nem is lehet elkészíteni a hókiflit.

vanília
vanília

A vanília nagyon sok sütemény alapanyaga és nem is csoda, hogy ennyire szereti is mindenki. Ráadásul egyre több háziasszony használja az igazi fűszert és nem csak az aromás utánzatát. Bár a vaníliás cukor sem rossz, azért semmi köze az eredeti ízhez. Maga a vanília rúd is beszerezhető jó pár éve az áruházak polcain is, így árban is sokkal elérhetőbbé váltak. Azt azonban tudni érdemes, hogy ahány hely annyi féle ízű termés. A kizárólag az Egyenlítő mentén termő növény magába szívja a termőhely adottságait is. Így lesz más íze az indonéz és a madagaszkári termésnek.  A leghíresebb mind közül a Bourbon, amit az igazi émelygős vaníliaként is szoktak emlegetni. Amikor vaníliarudat vásárolunk, akkor alaposan vegyük szemügyre. Ne vegyünk olyat, amit zacskóba zárnak és nem láthat. Legyen jó sötét színe és duci, mert annak sok lesz a belseje, amit végül is fel fogunk használni. Ne dőljünk be a leárazásnak, mer az lehet, hogy a régi, kissé aszott termékekről szól. A vanília ragacsos, mert hordókban érlelték, hogy a végső ízt megkaphassa. Így érdemes jobban megismerni a kínálatot.