Malagarden étterem – hinduizmus és Bali találkozása

Mala
Mala

Siófokon néhány lépésre a vízparttól található a különleges hangulatvilágú Bali építészeti stílusát és a hinduizmus jegyeit is magában hordozó étterem, a Malagarden.

Ha még ennyi nem volt elég, hogy most azonnal eldöntse, a nyáron meglátogatja, és megkóstolja az étterem ételkínálatát, akkor mire a cikk végére ér egész biztosan késztetést érez, hogy megtapasztalja milyen érzés ma Magyarországon egy étterem küszöbét átlépve megismerni egy másik kultúrát.

Az étterem fejet hajt az indonéz kultúra előtt, s a helység kialakításában is fő szerepet játszott a Bali vallási-kulturális hangulatának visszaadása. Az étterem neve jelzésértékű, Bali lakosságának magas százaléka vallja magát hindunak, az európai ember számára teljesen más értékekkel bíró hitrendszer és az indonéz sziget hangulata tökéletes egyvelegét nyújtja a Malagarden étterem.

A mala jelentése, nem más, mint az áhítatok során használt imafüzér, ami a mantrák számolására szolgál meditáció közben, nagy hasonlóságot mutatva a számunkra is ismert rózsafüzérek különböző formáival. A hindu és a buddhista vallásrendszerben egyaránt használatos a mala, amely rendszerint 108 gyöngyből álló füzér. Profán módon nyugodtan áthozhatjuk a metaforát, és kijelenthetjük az étterem nem csak Siófok, de a környék egyik gyöngyszeme is.

Mindezt erősítik a Bali szigetéről származó apró kövek, szobrok és a hangulathoz nélkülözhetetlen kiegészítők a kertben, amit csak nyomatékosítanak a thai és mediterrán konyha ételei. Emellett természetesen nem hiányozhatnak a magyar ízek sem.

Az étterem megközelítése Budapest felől az M7-es autópályán a legegyszerűbb, de a vasút –és buszállomásról gyalog is 10 percnyi időt vesz igénybe a vízpartig sétálni.