Lakásfelújítás projekt alapon

Lakásfelújítás

A lakásfelújítás, a teljes lakásfelújítás kivitelezése kiválóan alkalmas arra, hogy projektként kezeljük.
Az egyes munkafolyamatok nem csak tervezhetőek, hanem tervezni is kell őket. A sokféle szakember (kőműves, villanyszerelő, burkoló, vízszerelő, bútorasztalos stb.) munkáját, a munkavégzésének idejét, könnyebb tervezni, kezelni, ha a lakásfelújítást projektként kezeljük. A munkafolyamatok közben előálló nehézségek, akadályok megoldásában egy személynek (projekt-vezető) kell dönteni.

Nézzük a lakásfelújítás folyamatát.
A lakástulajdonos (megrendelő) ajánlatot kér a vállalkozótól a munka elvégzésére. A helyszíni felméréskor megfogalmazódik a lakásfelújítás projekt célja, elindul a projekt előkészítése. Az ajánlat elkészítésével gyakorlatilag létrejön a projekt terv alapja. Az ajánlat kézhezvétele után a megrendelőnek lesznek mindenféle kérdései, egyeztetési igényei. Következnek tehát a projekt célt pontosító egyeztetések. Minden részlet tisztázása után elkészül a végleges projekt terv a lakásfelújításról, amelynek része a kivitelezési ütemterv. A megrendelő megrendeli a munkát.
A lakásfelújítás projektünk, máris a következő, a kivitelezés fázisába lépett. Hamar kiderül, hogy a szomszéd felőli fal véknyabb, mellé kell falazni a hangszigetelés miatt, vagy a vízhálózat rosszabb állapotban van, mint gondoltuk, stb. Nincs más hátra, mint az újratervezés és ez így megy tovább a kivitelezés végéig.
A lakásfelújítás végén a kivitelező kitakarítja a munkaterületet, meghívja a tulajdonost az átadásra. Az esetleges hibák kijavítása után megtörténi az átadás. A kivitelező számot vet a költségekkel, megvizsgálja mennyire teljesültek a projekt céljai és lezárja a projektet.
A lakásfelújítás projektünk ezzel még nem ér véget (jobb esetben). Következik a projekt értékelése. Az értékelés nemcsak azért fontos, hogy megtudjuk sikeres volt-e a projektünk, hanem ilyenkor értékelhetjük azokat a hibákat, amelyekből tanulhatunk a következő projektekre vonatkozóan.