Cannes-i Filmfesztivál 2012!

Filmfesztivál
Filmfesztivál

A világ legismertebb filmfesztiváljának története 1947-ben indult útjára és azóta is minden év májusának második felében kerül megrendezésre. Az Arany Pálmáért versenyző filmek vetítésének legfőbb helyszíne a Croisette körúton fekvő Fesztivál- és Kongresszusi Palota. Az idén immár 65. alkalommal került megrendezésre a rangos esemény május 16.-27. között.

Az idei felhozatal 91 filmet soroltat fel és a fesztivál házigazdája a „The Artist” 2011-es nagysikerű film főszereplője, Bérénice Bejo. A május 27.-i gálaesten ki is derült, hogy kik vihetik haza a hatalmas elismeréssel járó díjakat. Michael Heneke híres rendező  már második alkalommal zsebelhette be az Arany Pálma díjat, idén az Amour című alkotásáért. A rendezőnek ez volt immár a hatodik filmje amelyért valamiféle díjat kapott Cannesben. A zsűri nagydíját, a második legnagyobb elismerést Matteo Garrone Reality-je kapta és ezzel Garronenak is sikerült 2008 után dupláznia. A legjobb női alakítás díját Cristian Mungiu Dupa dealuri ( A dombokon túl) két főszereplője, Cosmina Stratan és Cristina Flutur megosztva kapta. A legjobb férfi alakításért járó díjat pedig Mads Mikkelsen vihette haza a Jagten című filmben nyújtott alakításáért.

Természetesen a ragyogó vörös szőnyegen való bevonulás sem maradhatott el amely minden alkalommal az esemény fénypontja, ahol a legnevesebb divattervezők  mutathatják meg legújabb alkotásaikat.