Gerincsérvvel milyen orvoshoz kell menni?

A probléma kezelésében több orvos és szakember vesz részt attól függően, hogy az adott eset mennyire súlyos és milyen tünetekkel jár. Az ortopéd sebészen, a neurológuson, a fájdalomspecialistán és az idegsebészen kívül, gerincsérvvel gyógytornászhoz is fordulhatsz.

A gyógytornával való kezelés rendkívül hatékony, mivel jelentős mértékben segít enyhíteni a fájdalmat, javítani a mozgékonyságot és erősíteni az izmokat. A gerincsérv gyakran jár izomfeszültséggel és merevséggel az érintett területen. A megfelelő gyakorlatok által ellazíthatók az izmok, aminek következtében a feszültség jelentős mértékben csillapodik.

Nyújtó- és mobilizációs mozgásformákkal fenntartható vagy visszaállítható az optimális izomtónus és a mozgékonyság. A probléma kezelése során kulcsfontosságú a gerinc körüli izmok erősítése és stabilizálása. A gyógytorna olyan mozdulatokból áll, amik eredményesen fejlesztik a hasi és hátizmokat. Ezen kívül segítenek a testtartás javításában és a gerinc helyes pozíciójának fenntartásában.

Miben segít még a gyógytorna?

A gerincsérv tornával történő kezelése gyakran segít csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. A speciális mozdulatok rendszeres végzése által jelentős mértékben fokozható a vérkeringés és javítható a szövetek táplálása, ami hozzájárul a hamarabbi gyógyuláshoz. Az úgynevezett híd gyakorlat kifejezetten eredményes.

A kivitelezését illetően azt kell tudni, hogy otthon segédeszközök nélkül is könnyedén megvalósítható. Feküdj hanyatt, hajlítsd meg a térdeid, helyezd a talpad a talajra, a karjaid pedig hagy a tested mellett. A légzést követően emeld fel a csípőd, miközben a hátsó izmokat használod. Tartsd ezt a pozíciót néhány másodpercig, majd lassan engedd le a csípőd.

Ezt a műveletet érdemes megismételned a torna során, legalább 10-15 alkalommal. Egy másik kiváló mozgásforma a láb emelése hason fekve. Ennél a gyakorlatnál feküdj hasra úgy, hogy a karjaid a tested mellett maradjanak. Levegővétel közben emeld fel a lábad a farizmok segítségével, majd engedd vissza a padlóra. Ismételd meg körülbelül 10-szer, hogy az eredmény ne maradjon el.

Mit tanácsol a szakember?

A gyógytornász számos tippet ad a gerincsérvvel kapcsolatban annak érdekében, hogy segítsen enyhíteni a tüneteket. Olyan mozgásformákat és tevékenységeket javasol, amik csökkenthetik a panaszokat és akadályozhatják, hogy az állapot tovább súlyosbodjon. Az érintettnek mindig tudatosnak kell lennie a testmozgás során, mivel a túlságosan intenzív gyakorlatok nem célravezetők.

A helyes technikákkal minimalizálható a gerincre nehezedő nyomás, így csökken a sérülések kockázata. A terapeuta bemutatja a tökéletes alvási és ülési pozíciókat, valamint a mindennapi tevékenységek megfelelő végrehajtását. Személyre szabott programot dolgoz ki, ami célzottan erősíti a gerinc körüli izmokat.

A terv magába foglalja az izomlazító, a nyújtó, az erősítő, illetve a stabilizáló mozgásformákat. Egyéb módszereket is ajánlhat, mint például a hideg- vagy melegterápia, a masszázs és az ultrahangkezelés. Életmódbeli tanácsokkal is ellátja a pácienst az egészséges testsúly fenntartását, a dohányzás mellőzését és a stresszkezelést illetően.