Az Olajág Otthonok Bánkút utcai intézményének programjaiból:

Olajág Otthonok

Április 4-én a Bánkút utcai idősotthon lakóival Planetáriumban jártunk, ahol a „Bolygónk a Föld” című vetítést láttuk, ami a Föld keletkezését és fejlődését mutatja be napjainkig felgyorsítva. Mindezt úgy láttuk, mintha egy űrhajóból néztük volna. Virtuális utazás volt számunkra, több milliárd évet szántottunk át. Egy gyerekcsoporttal együtt néztük meg a show-t, kicsit tartottunk tőle, hogy elunják a csillagképeket és hangoskodni fognak, de ők is le voltak nyűgözve. Szerencsénk volt, hogy mi még az eredeti Planetáriumot nézhettük meg, de a felújított épületet is szeretnénk majd meglátogatni a nyugdíjas lakóinkkal.

Julika néni (Galántai Abai Julianna) az Olajág Otthonok újpalotai (budapesti) idősek otthonának lakója a Planetáriumról: Első alkalommal voltam ott, nagyon tetszett és igazán örültem, hogy részt vettem a kiránduláson. Amíg a vetítés nem kezdődött, az előcsarnokban fotókat és információkat nézhettünk a bolygókról, csillagokról. A gép is körbeforgott, a székek körben helyezkedtek el, így igazán egy másik világban érezhettük magunkat.
Április 11-én, Egerben nem a többször látogatott várat néztük meg a nyugdíjas otthon lakóival, hanem a Marcipánia Múzeumot (ahol van egy kis marcipán bolt is, ahova többen betértek) és a harangöntő műhelyt. Ez azért is érdekes, mert télen voltunk a szentendrei Marcipán Múzeumban, így volt mit összehasonlítani. Az idősek otthonasaját buszán ülve körbenéztünk a városban, és innen egyenes út vezetett Noszvajra a De’LaMotte kastélyba, ahol egy idegenvezető mesélt a kastély érdekes emlékeiről. A kastélylátogatás után a Szépasszonyvölgybe mentünk, amely hagyományosan egri kirándulásaink záró programja. A Nótafa Étteremben készültek az Olajág Otthonok lakóinak érkezésére. Ebéd után nem maradt el az Ostorosi Pincében egy pohár finom bor lecsúsztatása sem, illetve egy-egy üveg vásárlása szeretteinknek.

Panni néni (Tornay Istvánné) az Olajág Otthonok újpalotai idősek otthonának lakója a kirándulásról: Számomra az volt a legizgalmasabb, hogy én már 1957-ből ismertem a noszvaji kastélyt, amikor állami kézbe került, innentől hosszú ideig a dolgozóknak adták ki üdülőként. Én az első csoportban voltam a jó munkáért járó díjazottak között. Ez volt életem első üdülése.

Április 25-én, Tápiószelén voltunk, ahol a Blaskovich Kúria Múzeum volt az idősek otthona lakóinak elsődleges célpontja, aminek érdekessége, hogy sértetlenül vészelte át a második világháborút, és az utolsó kiskanálig minden eredeti benne. A Blaskovich fivérek, akik itt éltek, szenvedélyes vadászok és gyűjtők voltak. Hobbi szinten régészkedtek is. A híres Aranyszarvas lelet is onnan származik. Az idősek otthona lakó megcsodálták a berendezési tárgyakat és a pipagyűjteményüket. Ezután Tápiógyörgyére mentünk, hogy megnézzük a tájházat, ahol régi, eredeti paraszti használati tárgyakat, például ma is használatos szövőszéket és egykor használt más eszközöket is láttunk. Találgattuk, mire használhatták.

A Trafó Étteremben ebédeltünk, ami nagyon tetszett az öregek otthona lakóinak.