Adó 1% – adomány vagy felajánlás

Adomany vagy felajanlasNagy a tévhit az adó 1% témakörében, mondhatjuk örök kérdés marad, hogy adónk eme szelete adomány vagy felajánlás? A kettő között nem csak érzelmi, fogalmi, hanem jogi értelmezésbeli különbségek is vannak.

Ha adományként tekintünk az adó 1% felajánlására, akkor abban egy nagyszerű dolgot láthatunk kinőni, sok ember apró „adománya” egy hatalmas gépezetet mozgat, ami emberi és állati életeket is képes megmenteni, nem beszélve jövőnk példaképeiről a beteg gyerekek megmentéséről. A sok 1% képletesen akár hegyeket is képes megmozgatni, csecsemőkorú vagy már a felnőtt élet küszöbén álló beteg gyerekek gyógyulásához, életkörülményeinek javításához járul hozzá.

Egyetlen adó 1%-ot, ha forintban akarunk mérni, az körülbelül 5500 forintot jelent, egyetlen beteg gyermek megsegítésére ugyan 5500 forint nem sok, de ha ezt az összeget 100 vagy 1000 ember egyszerre ajánlja fel, azzal már átlagosan nem csak egy, hanem több beteg gyermek gyógyulásához is hozzájárulhatunk.

Az adó 1% felajánlása nem kerül semmibe, anyagi helyzetünkben mindez nem újabb költségként jelentkezik, ennél fogva nem mondhatjuk rá, hogy egyértelmű adomány, mert az adomány meglévő tartalékainkból való adományozást jelent. Amikor adományozunk, akkor valóban a zsebünkbe kell nyúlnunk, s ez az átlag ember számára nem mindig kivitelezhető. Az adó 1% esetében pedig egy olyan kötelezően befizetett összeget fordíthatunk jótékony célokra, amelyet már az elmúlt egy évben úgyis odaadtunk.

Ilyenkor az az ember is tud adakozni, akinek egyébként önerőből nincs rá lehetősége, hogy segítsen, de egyszer egy évben mindenki megtapasztalhatja, hogy adni öröm!