A repedt szélvédő a nagy melegtől is keletkezhet

Nem szerencsés a repedt szélvédő
Nem szerencsés a repedt szélvédő

Az egész hetes fárasztó és gyakran egyhangú munka után sokak számára eljön a lehetőség, hogy végre kicsit kipihenjék magukat. Egy kellemes autós kirándulás akár jó lehetőség erre. Sajnos azonban bármikor megeshet, hogy egy repedt szélvédő lesz velünk, amire hazatérünk. Ennek nagyon sok oka lehet, és még csak konkrétan számítani sem tudunk rá, mert akkor esetleg tehetnénk ellene bármit. Az erős napsugárzás már egy olyan tényező, ami teljes mértékben hozzájárulhat egy repedt szélvédő kialakulásához.

Maga a hatás nagyon egyszerű, mert a fizika törvényszerűségeit szükséges alapul vennünk. A tűző nap ugyebár hatalmas forróságot generál, amit a fém felület felvesz, és ennek hatására az anyag elkezd tágulni. Ez már önmagában gondot okozhat, de erre még könnyedén rájöhet egy hirtelen nyári zápor, ami eléggé hűvös ahhoz, hogy összerántsa a fémet és máris készen van a repedt szélvédő receptje. Természetesen ez nem igaz az összes esetben, mert akkor majdnem minden második autónak ilyen problémája lenne, de könnyedén megeshet.

Főként olyankor, amikor már nagyon hosszú ideje ugyanaz a felület van bent a kocsiban, és az rendszeresen ki van téve természeti hatásoknak. Ugyanilyen dolog lehet, amikor a repedt szélvédő annak következtében alakul ki, hogy a nagyon fagyos télben beülve felcsavarjuk a fűtést, ami olyan hőhatást képes generálni, amely tágulást okoz. A legkönnyebben mindezek a dolgok akkor tudnak bekövetkezni, ha már van egy adott sérülés, ami ezzel tovább tud fejlődni.

Nem kell itt semmilyen nagy dologra gondolni, ugyanis egy repedt szélvédő egy aprócska kőfelverődésből is nagyon egyszerűen kialakulhat. Néha még különösen arra sincs szükség, hogy bárminemű hőhatás érje a felületet, ugyanis elégséges a közlekedésből származó rázkódás önmaga mindehhez. Egy kisebb sérülés esetében a javítás nagyon gyorsan megtörténhet, de egy repedt szélvédő már gyakran javíthatatlan. A mi érdekünk az, hogy teljesen ki legyen cserélve, azért, hogy semmilyen problémát ne okozhasson számunkra a későbbiekben.