A melltartó kosár feltalálása

A melltartó kosár története
A melltartó kosár története

Mióta világ a világ, a nők folyton csak azon törik a feküket, hogy miként lehetnének még szebbek és még csinosabbak. A melltartó kosár feltalálásának köszönhetően, nagy lépést tehettek a nők előre annak érdekében, hogy a testet formázó ruhadarabok még kényelmesekké váljanak. Hiszen az évszázadokon keresztül viselt vasszerkezetű alakformáló fűzők viselése egyáltalán nem nevezhető sem egészségesnek, sem pedig kényelmesnek.

Az első melltartó kosár feltalálása is annak volt köszönhető, hogy a New Yorkban élő Mary Phelps Jacob 1913-ban egy estélyre készülve rádöbbent arra, hogy a szorítója merev tartósa nem illik a ruhájához. Így a szobalánya segítségével két zsebkendőből és egy szalagból megalkották a világ első melltartóját. Ezt a találmányt egy évvel később szabadalmaztatta is, majd ötletét eladta a Warner Brothers Corset Comany- nek, akik sikeres üzletérzéküknek köszönhetően, az elkövetkező 30 évben 150 millió dollár hasznot húztak a melltartó kosár forgalmazásából.

Igaz, nemcsak maguknak köszönhették ezt a hatalmas sikert a nők körében. Maga az Amerikai Egyesült Államok vezetősége is arra buzdította a nőket, hogy dobják el az eddig használt kényelmetlen szorítókat és alakformálás gyanánt válasszák inkább a melltartót, ami sokkal kényelmesebb, modernebb és mutatósabb. Idővel kiderült, hogy a kiselejtezett fém merevítővel ellátott szorítókat összegyűjtötték és közel 28.000 tonna fémet nyertek a hadi ipar számára.

A melltartókat a 20-as évek környékéig, főleg a keblek leszorítására használták, egészen addig amíg egy Oroszországból származó, amerikai lakos, Ida Rosenthal 1928-ban megalkotta az első számozott, kosaras melltartókat. A melltartó kosár azóta bármilyen méretben megvásárolható. A gazdaság és a technika fejlődésének köszönhetően, a lycra előállításával tökéletes és kényelmes anyagnak bizonyult a fehérneműk gyártásához. Meglehet a napjainkban élő, modern nők gardróbjából nem hiányozhatnak a melltartók, mégis fontos szem előtt tartani azt, tanulva múlt történéseiből, hogy az egészség fontosabb a kinézetnél.