A lakásbiztosítás felmondása

Lakásbiztosítás díj

Nem meglepő, ha a még mindig nehéz gazdasági helyzetünkben az emberek számot vetnek azokkal a kiadásokkal, amelyeket nélkülözni tudnak. Ilyen lehet a lakásbiztosítás felmondása is. Mindenki tudja, hogy otthona védelméért mindent meg kell tennie, hogy családtagjai biztonságban legyenek, de sajnos sokan nem tudják fizetni a lakásbiztosítás díját. S a lehető leghamarabb szeretnék azt felmondani.

A lakásbiztosítás felmondása viszonylag egyszerű, ám figyelni kell a biztosítók szabályzataira. Azzal, hogy nem fizetjük be havonta, negyedévente, vagy évente a lakásbiztosítás díját, – attól függően milyen díjfizetést ütemeztünk be szerződéskötéskor – még nem szűnik meg automatikusan a lakásbiztosítási szerződés.

A többség akkor követi el a legnagyobb hibát, mikor szűkös anyagi helyzetből nem találva kiutat egyszerűen nem fizeti huzamosabb ideig a lakásbiztosítás díját, remélve, hogy ekkor automatikusan megszűnik a szerződés. A biztosítottság egy bizonyos idő elteltével megszűnik, ám a biztosítót ennek ellenére, jogilag megilleti a szerződésben foglalt biztosítási díj.

Természetesen van a lakásbiztosítás felmondásának egy meghatározott lehetősége, hasonlóan a kötelező biztosításhoz, otthonbiztosításunkat is megszüntethetjük, vagy biztosítót válthatunk évfordulókor. Sőt! Ajánlatos évente a fordulónap előtt átvizsgálni lakásbiztosításunkat, összhangba hozva aktuális vagyoni helyzetünkkel. Vagy, amennyiben úgy döntünk otthonunknak nincs szüksége tovább a biztosító által felkínált védelemre, akkor lehetőségünk van felmondani azt.

Amennyiben 30 nappal az évforduló előtt, az írásban foglalt felmondást elküldjük a biztosítónak, akkor nyugodtak lehetünk, hogy biztosításunk megszűnik, és a biztosító sem él felénk semmilyen követeléssel.

Természetesen a szerződés megszűnéséről a biztosító is értesít bennünket. Ám, bármennyire is nehéznek tűnik helyzetünk, az egyre másra bevezetésre kerülő új adók nyomán, kétszer is meg kell gondolnunk, hogy valóban felmondjuk-e évfordulókor otthonbiztosításunkat.