A kismama étrend nagyon változatos és ízletes lehet

Fontos a kiegyensúlyozott kismama étrend a magzat számára
Fontos a kiegyensúlyozott kismama étrend a magzat számára

A várandósság ideje alatt fokozottan kell ügyelni a táplálkozásra megváltozott igényeink miatt. Ajánlatos lehet ilyenkor egy kismama étrend összeállítása, mivel így az anya és a gyermek is elegendő mennyiségű vitaminhoz és nyomelemhez jut.

De pontosan miből is kell többet fogyasztanunk a terhesség alatt?
Az első és egyik legfontosabb teendőnk a jód pótlása. Ez az anyag ugyanis elengedhetetlen a magzat megfelelő testi és értelmi fejlődése szempontjából. Jó tudni, hogy a legtöbb jódot a tengeri halak és herkentyűk tartalmazzák, így ezeknek a kismama étrend részét kell képezniük.
Természetesen a vitaminokból is többet kell fogyasztanunk. Az a legpraktikusabb, ha ezeket terhesvitaminokból pótoljuk. A Gravida filmtabletta kitűnő választás ebből a szempontból, hiszen a többi készítménnyel ellentétben K-vitamint és szelént is tartalmaz.

A kiegyensúlyozott kismama étrend egyaránt tartalmaz gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, olajos magvakat, valamint gabona-és tejkészítményeket. Így a mama és a baba is egyaránt jól jár. Nagyon praktikus, ha a kismama étrend számára készítünk egy táblázatot, hiszen így könnyebben átláthatjuk, hogy mikor mit kell ennünk gyermekünk egészsége érdekében. A kismamák számára a napi ötszöri, kis adagokból álló étkezés az ideális. Az ideális kismama étrend tízórait és uzsonnát is tartalmaz, ekkor joghurtot, kekszet, zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztani. Ennek köszönhetően az étrend nagyon változatos, és akár igazi ínyencfalatokat (kivit, tőkehalmájat) is tartalmazhat.
Sok vegetáriánus kismama van, ám a terhesség alatt nem ajánlott ezen a módon táplálkozni. Ha a terhes nő végképp nem szeretne húst fogyasztani, akkor gondoskodni kell a fehérje és a vas pótlásáról. A vegán étkezésről pedig mindenképpen le kell mondani, mert az ásványi anyagok és nyomelemek hiánya fejlődési rendellenességeket okozhat a babánál!