A jó, szabadtéri kemence építés

Kemence építés
Kemence építés

A kerti konyha rengeteg ház egyik legfontosabb része lehet, főleg nyáron, amikor teljes mértékben kezdetét veszi a sütögetési szezon, főleg, ha a családot szinte minden hétvégén meglátogatják a rokonok, barátok, ismerősök, és estig tartó bulikat csapnak. A kerti rész kialakítása a kemence építés lépéssel kell kezdődjön. Mielőtt azonban bárki is belekezd a kialakításba, sőt, jóval a tervrajz elkészítése előtt tudni kell, mit is vár el az ember az adott eszköztől, mire is fogja azt majd alkalmazni.

Egy profi módon elkészített, hagyományos módszerekkel megépített tradicionális kültéri búbos kemence, természetesen, szinte mindenre jó. Sokszor azonban ennél sokkal többre vágynak az emberek, a modern és korszerű fajtára, akárcsak a megbízható vonalvezetésű kemencére, amiben elképesztően finom pizzát lehet sütni. Ezek sokszor megkövetelik az újratüzelést, amikor is például a több órát is igénylő malacsütésről van szó, hiszen ekkor többször is biztosítani kell a fát vagy a szenet. A kemence építés ezen típusánál nyilvánvalóan más módszerekre és megoldásokra kell alapozni a biztos siker érdekében.

A kemence építése esetében nem elhanyagolható a tény, hogy nem érdemes cementhabarcsot alkalmazni. A szakemberek teljes mértékben tisztában vannak ezzel, és ehelyett egy különlegesebb agyaggal kötik össze az égetett agyag téglákat. Amikor pedig kész az öntartó boltíves tűztér, akkor akárcsak a cserépedényt, ezt is egyben, de fokozatosan és nagy körültekintéssel kell profi módon kiégetni. Ezáltal a várt kemence teljesen olyan lesz, mint egy biztonságosan kezelhető, mindig maximálisan teljesítő, nagy fűthető agyagedény.

A gondot sokszor a repedések okozzák, amiket szerencsére egyszerűen lehet orvosolni egyes technikákat, eszközöket felhasználva. Itt fontos alkalmazni a jutazsákot, amit szintén agyaggal kikenve a szakértők egybeégetnek a falazattal. Ezáltal az egységes fal védve lesz a repedések ellen, és jól bírja majd a hőterhelést, illetve gondmentesen garantálja a sütögetést az oldalas, pizza és kenyér esetében is, több évtizedig. A kemence építése során a felületi rétegek kivitelezésekor megéri a modern alapanyagokat felhasználni, amelyekkel garantált a tartós jelleg.