A gyémánt nyaklánc története és elkészítése

Gyémánt nyaklánc
Gyémánt nyaklánc

A gyémánt az idők kezdetétől jelen van az emberi társadalomban. Az ember hamar rájött, hogy értékes kövekkel van dolga, így hamar a gazdagság és a hatalom szimbóluma lett. A királyok és nemesek ezrei viselték a gyémánt nyaklánc különféle darabjait és egyéb drágakövekkel díszített ékszereket.

A gyémántok elkészítése hosszú folyamat, hiszen nem viselhetjük őket úgy, ahogy a Föld felszínre dobja. Olyankor megmunkálatlan, karcos, mocskos és nem néz ki jobban, mint egy folyami kavics. A megmunkálatlan drágakövek fénye életlen és kicsi a színjátékuk, így sokszor heteket kell dolgozni velük, hogy ékszerként viselhetőek legyenek. A gyémánt nyaklánc ékkövei is ilyen kövekből készülnek. A nyers kőből készült gyémántok lapjait precíz, hajszálpontos megmunkálás után teszik a gyémánt nyaklánc foganatába. A modern világban ez egyszerű, hiszen a lézerek segítségével könnyen be lehet ezeket határozni, viszont a régebbi időkben ezek mind egyedire sikerültek és sokszor kevésbé voltak pontosak.

A régi kori mesteremberei ezért hihetetlenül megbecsültek voltak, mivel ügyes és pontos kéz szükségeltetik az ilyen munkákhoz. Ez komoly tudomány még a modern világban is, hiszen egy gyémánt nyaklánc értéke magas és könnyen el lehet rontani őket. A műhelyekben sokszor hónapokat dolgoznak egy-egy darab elkészítésével és milliméter pontossággal csiszolják őket, hogy majd megtalálják helyüket bármelyik gyémánt nyaklánc kialakításában.

Az elkészített drágakövekben van csillogás, a ráeső fény játéka és a tűz, amibe ha belenézünk, akár órákig lekötik a figyelmünket. Különbség van a keleti és a nyugati csiszolási mód között. Az európaiak arra figyelnek, hogy minél fényesebb legyen, így gyakran sokat veszít a drágakő súlyából, viszont a keletiek a takarékos megoldást választják. A leggyakoribb csiszolási mód a briliáns, a smaragd, az ovális, a körte és a szívalak. Ezekre bármelyik gyémánt nyaklánc modellben rátalálhat. Ezek után úgy kell választani drága ékszert, hogy becsüljük meg a mesteremberek munkáját, hiszen nélkülük senki nem viselhetne ilyen szépségeket.