A növények ízét, színét és zamatát felhasználva az ételeinkbe, azok különlegessé varázsolhatnak bármilyen fogást. Már gyermekkorunkban szembesülhetünk, a „Mint sót az ételben” című népmesének köszönhetően azzal, hogy a fűszer az élet és az étel nélkülözhetetlen alapanyaga. Szinte minden növény felhasználható fűszerként, csak kellő időt kell szakítanunk rohanó életünkből arra, hogy megismerjük azokat. Ahogyan a népi bölcsesség is tartja: ” Fűben, fában orvosság „.
Ha kellőképpen utána olvasunk a környékünkön termő és virágzó növényeknek, ráébredünk, hogy ez a mondás mennyire igaz. Sajnos, ahogyan hiányzik a fűszer használata az ételeinkből, a gyógyteák fogyasztása sem része a mindennapjainknak. Pedig, ha minden fűszer megfelelő adagolására, párosítására és felhasználására odafigyelnénk, akkor számos megbetegedés megelőzhető lenne. Igyekezzünk tehát figyelmesek lenni a környezetünkben növekedő növényekre, használjuk őket bátran a konyhában és a fürdőszobában is, hogy egészségesebbé váljunk és ezáltal vidámabbakká, megfűszerezve nemcsak a saját, de a mások mindennapjait is!