Tetőtéri ablak – engedjük közelebb a fényt

 

Tetőtéri ablak

Egy helyiségben csak akkor érezzük jól magunkat, ha elegendő természetes fény jut be, magyarán, ha az adott helyiségben van egy ablak. Egy ház, egy otthon alapját adják az ablakok, ha a természetes fény és a levegő maximális intenzitással jut be mindenhova. Akár a tetőtérbe is. Főképp, ha úgy terveztük családi házunkat, hogy a tetőtérben is szobákat építünk, itt kötelezően szükség van a tetőtéri ablak beépítésére.

A tetőtér egy teljesen különleges része a háznak, kialakítása révén az ember abban a kellemes csalódásban részesül, mintha sokkal közelebb kerülne az életet adó fényhez az égbolthoz. Ez egy olyan felemelő pluszt adhat a lakóknak, ami megfizethetetlen.

Nem kell azonban a tetőtérben szobának lennie ahhoz, hogy tetőtéri ablakot építtessünk be, hisz a napfénynek, a világosságnak a padlástérbe is be kell jutnia, ettől sokkal barátságosabbá válik, még akkor is, ha a padlást ritkábban látogatjuk meg. Akkor azonban ki tudjuk szellőztetni és a friss levegőre, a padlástérnek is szüksége van.

A kezdetek kezdetén a tetőtéri ablaknak valóban csak az volt a szerepe, hogy bevilágítsa a tetőteret, az első tetőtéri ablakokat nem lehetett kinyitni.

A modern, napjainkban ismert és használt tetőtéri ablakok Villum Kann Rasmussen dán mérnök és feltaláló nevéhez fűződnek, aki legelőször 1941-ben egy iskola tetőterébe tervezett ablakot.

Ezzel megteremtette a természetes fény és a friss levegő korszakalkotó építészeti megoldásait. Egy teljesen egyedi megoldást lehet létrehozni így a tetőtéri ablakok beépítésével, a fény és a friss levegő összhangja lengi át a ház lakóit.