PC játékok vs. konzol! – avagy mit hoz a jövő?

PC játékok vs. konzol
PC játékok vs. konzol

Kétségtelen, hogy a címben említett kérdés még manapság is megosztja a közvéleményt, s így vannak ezzel a szakemberek is, akik évről-évre egyre több időt és energiát szánnak a játékok fejlesztésére, tesztelésére és népszerűsítésére. A válasz alapvetően a folyamatosan változó igényekben keresendő, vagyis meg kell tudnunk, mely platform felel meg leginkább a jövő generációi számára.

Ez persze egyáltalán nem egyszerű feladat, s ez a rövid cikk sem fog teljes körű választ adni e kérdésben, néhány fontos momentumra azért mégis kitérnénk. Hogy mégis közelebb kerüljünk a válaszhoz, a PC és konzol játékokat forgalmazó GameShop szaküzlet marketinges kollégáját kérdeztük, aki szerint a PC játékok és konzol játékok között valóban nem lehet győztest hirdetni, mert mindkét platform dinamikusan nő, és épp ezért népszerűségük töretlen. Gyakorlatilag továbbra is a jövő játékairól beszélünk!

A konzol és a PC közötti különbségek egyértelműek. Számtalan érv és ellenérv szól egyik és másik lehetőség mellett, s ezt akár egy állandó befolyásoló tényezőnek is betudhatjuk a két platform közötti harcban. Ugyanakkor a legnehezebb kérdéseket nem technikai részről kell megközelítenünk, inkább szociológiai és kulturális szemszögből, de ide sorolhatnánk akár a földrajzi tényezőket is. Nem mindegy ugyanis, hogy mely országban, mi a közkedvelt, s ki, mihez kötődik jobban, már ami az érzelmeket illeti. Aki PC játékokon nőtt fel, s kiismerte azoknak minden előnyét és hátrányát, nagy valószínűséggel meg is marad ennél a lehetőségnél, ugyanakkor ez fordítva is igaz.

Korábban hazánkban egyértelműen a PC volt a játékosok elsődleges eszköze, ma azonban a konzol egyre nagyobb teret hódít, s néhány év, vagy évtized múlva akár át is veheti a vezető szerepet. Hogy ez megtörténik vagy sem, leginkább attól függ, hogy a fejlesztők képesek lesznek-e olyan lehetőségeket a platformba integrálni, amelyek már szükségtelenné teszik a személyi számítógépeket a gamerek számára. A tendencia azt mutatja, hogy igen, így a legjobb, amit tehetünk, hogy bizakodva várjuk a legújabb fejlesztéseket!