Fogpótlás: híd vagy implantátum a jobb?

Fogpótlás híddal

Fogpótlásokat akkor szoktak javasolni, ha az elveszített fogakat pótolni kell. Egy híd erre tökéletes megoldást jelenthet, de léteznek ma már az implantátumok is. A pótlásokról minden esetben érdemes mihamarabb gondoskodni, hiszen nagyon sok egészségügyi problémát okozhat a fogak hiánya. Mivel a hiányzó fogakkal nem lehet rágni, így a rágóképesség drasztikusan lecsökken, amely az emésztés romlásához vezet.

A hiányzó fog melletti fogak fokozatosan elmozdulnak és ezáltal meg is lazulnak. A mindennapi életben a foghiány elhanyagolt benyomást kelt az idegenekben. A beszédre és a hangképzésre is hatással van a foghiány. A fogpótlást csak akkor lehet elkészíteni, ha időben cselekszünk, hiszen a hiányzó részeken a csontleépülés megkezdődik.

Mikor döntsünk a fogpótlás híddal megoldás mellett?

Hidat azokban az esetekben érdemes alkalmazni, amikor egy vagy akár több fog is hiányzik, hiszen így az esztétikai problémák megszűnnek és az egészségünk is helyreáll. A fogászati híd egy hídpillérre ráragasztott koronából és a műfogakból áll. Maguk a műfogak porcelánból készülnek a tartósság és a természetes hatás érdekében. A híd rögzítéséhez jók a még meglévő fogak, egy implantátum vagy a kettő kombinációja is.

Mikor jó az implantátum?

Implantátumokat csak azokban az esetekben lehet alkalmazni, ha megfelelő a szájhigiénia, jó az egészségi állapotunk és jó a csontok minősége az érintett területeken. A fogászati implantátum nagy tisztaságú orvosi titánból készül, hiszen az nem oldódik a szövetekben. Az implantátum, azaz a műgyökér ma már teljesen kockázatmentes megoldás a fogak pótlására, ám a drágább is.

Ma ez a legmodernebb megoldás a fogak pótlására, hiszen nagyon szép és természetes hatása van, ezen felül egy életre képes megszüntetni a foghiány problémáját. További előnye, hogy a kisebb vagy akár a nagyobb hiányok esetén is szabadon alkalmazható ellentétben a hagyományos híddal, amely sokszor némi kompromisszumra kényszeríti viselőjét.

Az implantátum behelyezése után körülbelül 3-6 hónap is szükséges ahhoz, hogy a csontállománnyal összenőjön az implantátum. Ezután kerülhetnek fel rá a végleges pótlások. Itt három megoldás közül is választhatunk. Korona felhelyezése, híd felhelyezése és egy műfogsorral is össze lehet kötni.