A falon kívüli kapcsoló praktikus megoldás

Falon kívüli kapcsoló

A villanyszerelési munkálatok folyamán előfordul, hogy az adott falra utólagosan szeretnénk villanykapcsolót felszerelni. Ha nincs a fal vezetékelve és nincs hely a kapcsoló számára, akkor a falon kívüli kapcsoló használata a megoldás.

Biztosan láttunk már ilyen eseteket, amikor a vezeték a falon fut és egy külső kapcsolóba végződik. Egy ingatlan építése során fontos lépés a megfelelő villamos hálózat kiépítése, amely történetesen mindig a falakban kerül kialakításra, így a villanykapcsolók és konnektorok is süllyesztettek.

Azonban előfordul, hogy utólag szeretnénk további aljzatokat telepíteni, ilyenkor a falon kívüli kapcsoló is jó alternatíva lehet. Két dübellel a falra rögzítve gyorsan és egyszerűen felszerelhető. A bekötése ugyanúgy, szabvány szerint történik, mint a falba süllyeszthető változat esetében.

A falon kívüli kapcsoló is többféle típusban elérhető: létezik keskeny, egypólusú, fényjelzős kivitel, vagy kétpólusú és még sok más változat. Ez a megoldás a gyakorlatban csak esztétikailag hagy kívánni valót maga után, hiszen a falon kívül eléggé kiáll és ez nem mutat igazán jól.