A felhő alapú szolgáltatások az informatika jövője

Felhő alapú szolgáltatások
Felhő alapú szolgáltatások

Napjainkban minden cég elektronikus adathordozókon tárolja a létfontosságú adatokat. Minél nagyobb egy cég, annál nagyobb az adatforgalma, valamint a tárolási igénye, nem beszélve az esetleges szoftverek használatához szükséges háttérigényekről.

Ezekre a problémákra jelent olcsó és megbízható megoldást a felhő (cloud) alapú számítástechnika, ami képes kiváltani a hatalmas szerverek gyakran költséges és technikailag sem mindig megbízható használatát.

A felhő nem más, mint egy hálózat, ahová az adott cég kiszervezi bizonyos számítástechnikai igényeit és adatait is elosztva tárolja, vagyis nincs egy konkrét hardver eszköz.

A szolgáltató gondoskodik arról, hogy a cég, amelyik megvásárolja a felhő alapú szolgáltatásokat, biztonságban tárolhasson és hozzáférhessen mindenhez, amit egy számítástechnikai hálózat nyújtani tud, mindezt anélkül, hogy az ezzel járó gondokkal foglalkoznia kellene. A felhő óriási előnye, hogy gyakorlatilag bárhonnan elérhető és ez fokozott rugalmasságot biztosít a felhasználóknak.