A biztosítók jobban figyelnek a túlfeszültség okozta károkra a lakásbiztosításban

Lakásbiztosítás

Nemrégiben felröppent a hír miszerint a biztosítók ezen túl nem fizetnek a másodlagos villámkárnak nevezett túlfeszültség okozta károkra. Mivel az utóbbi hetek zivataros időszakaiban lényegesen megnövekedett a hasonló károk bejelentése.

Szerencsére a biztosítók a nekik tulajdonított nemfizetést sorra megcáfolták, egyedül az AEGON ismerte el, hogy az új lakásbiztosítás szerződésekbe már beleveszik az új feltételt. Miszerint a feszültségnövekedésre érzékeny szórakoztató elektronikai cikkek kár kifizetésének feltétele, hogy az ügyfél védi ezeket a berendezéseket, úgynevezett túlfeszültség-levezetőkkel.

A régi lakásbiztosítások változatlanul élnek az AEGON-nál is, akárcsak a többi biztosítónál. Tehát a biztosítók továbbra is fizetnek, ha a plazmatévé villámcsapás okozta kár miatt megrongálódik, ám mint látjuk, az AEGON esetében különös figyelmet fordít erre a lakásbiztosításban.

Kénytelenek is erre figyelni, hisz az egyre népszerűbb, ám annál inkább érzékenyebb szórakoztató elektronikai és számítástechnikai eszközök szinte minden háztartásban megtalálhatók. Nem csoda, ha van olyan biztosító, ahol a túlfeszültség okozta károk aránya eléri a 20 százalékot. A legrosszabb mutatók talán a Generali biztosítónál vannak, náluk ugyanis a villámcsapások okozta kárbejelentések 28 százalékra tehetők.

Jó hír lehet az ügyfeleknek, hogy sem a Generali, sem az otthonbiztosítások terén nagy játékosnak tekintet Allianz sem tervez egyelőre változást, s a Groupama-Garancia biztosító is úgy vélekedett,  rövid távon ezek a káresemények nem jelentenek díjnövekedést.

Természetesen folyamatosan figyelemmel kísérik a villámcsapások okozta kárbejelentéseket, a károk mértékét, jellegét, területi eloszlásukat.